logo Rosamunde

onder leiding van Mattijs Roelen

Ontstaan

Het Strijkersensemble Rosamunde is opgericht door enkele violisten die af en toe met anderen musiceerden in de huiskamer. Ange Hendrickx en Lieve Vandenbergh ondervonden spoedig dat het moeilijk is een groep bij elkaar te houden zonder enige vorm van structuur. Daarom werd op 15 februari 2006 beslist om elke donderdagavond te musiceren.

Sindsdien was er gedurende tien jaar bijna elke donderdagavond een repetitie in de huiskamer van Ange, zonder onderbreking tijdens de verlofperiodes, want musiceren in groep is ontspannen, leren en genieten, en dat mist men niet graag. Vanaf september 2015 gingen de repetities door in een lokaal van het Mechels Conservatorium in Sint Katelijne Waver. Sinds april 2016 repeteren we in het Wijkhuis van Battel, Marterstraat 18 te 2800 Mechelen-Battel.

De naam van het ensemble was zeer vlug gekozen. Het werd gewoon de titel van het eerste muziekstuk dat gespeeld werd, Rosamunde van Franz Schubert.

Aanvankelijk was het de bedoeling om samen te musiceren, niet om op te treden. Maar de vraag naar een strijkersensemble in Mechelen en omgeving is blijkbaar groot want ondertussen werden al meer dan dertig optredens verzorgd.

Bij de start in 2006 had Lieve Vandenbergh uit Bonheiden de muzikale leiding. Op 13 augustus 2009 gaf zij de dirigeerstok door aan Arne Troffaes uit Putte. Het jubileumconcert van maart 2016 werd gedirigeerd door twee tijdelijke dirigenten, Antoine Camps en Ange Hendrickx. In april 2016 nam muziekleraar, orgelist en koorleider Peter Pazmany uit Duffel de muzikale leiding over. Vanaf oktober 2018 is internationaal geschoold altviolist Mattijs Roelen uit Deurne de dirigent van het ensemble.